Marlike Marks

Memories of Tomorrow · Marlike Marks · Portret en documentaire fotograaf · Rotterdam

Memories of Tomorrow

Memories of Tomorrow

Sinds een jaar heb ik een nieuwe relatie en in dat kader denk ik veel na over het verbeelden van herinneringen. Het liefst zou ik elk moment willen vastleggen om maar niets te vergeten. Maar kan ik door middel van beelden mijn gevoelens onthouden en emoties vastleggen in mijn geheugen?

Tijd is een belangrijke factor, ondanks de intensiteit van ervaringen vervagen herinneringen naarmate de tijd verstrijkt. Het vergeten begint. Met fotografie probeer ik dat vergeten tegen te gaan; het helpt me gebeurtenissen op te slaan in mijn brein, maar tegelijkertijd vertroebelen foto’s mijn geheugen. Als ik naar een foto kijk geven mijn herinneringen zich over aan het beeld; de concrete foto vervaagt mijn abstracte herinneringen.

Met het verstrijken van de tijd worden herinneringen gevormd. Maar wat als ik deze natuurlijke stroom omdraai en mijn herinneringen ga sturen? Een foto heeft niet alleen het vermogen om herinneringen op te roepen, middels beeld zou ik zelfs herinneringen kunnen creëren vanuit het niets.

Met deze serie wil ik de toekomst voor zijn en herinneringen construeren van wat gaat komen. Op polaroid verbeeld ik kwetsbare en ongrijpbare momenten van nabijheid en verbinding die voelen als lang vergeten gedachten of vaag herinnerde gevoelens die opnieuw worden aangewakkerd. Vluchtige gewaarwordingen, schaduwen en details die mijn emoties triggeren. Door deze kleinigheden vast te leggen vergroot ik ze uit en geef ik ze betekenis. De beelden zijn heel persoonlijk en intiem, maar kunnen tegelijkertijd over iedereen gaan; een universele droomwereld. Na verloop van tijd zullen de beelden meer gedroomd dan feitelijk voelen, wazig en onscherp, als met de tijd vervaagde herinneringen.

/Work/Test MoT/001 Memories of Tomorrow.jpg

/Work/Test MoT/002 Memories of Tomorrow.jpg

/Work/Test MoT/003 Memories of Tomorrow.jpg

/Work/Test MoT/004 Memories of Tomorrow rand.jpg

/Work/Test MoT/005 Memories of Tomorrow.jpg

/Work/Test MoT/006 Memories of Tomorrow.jpg