Marlike Marks

Bobbi & Beau · Marlike Marks · Portret en documentaire fotograaf · Rotterdam

Bobbi & Beau

Bobbi en Beau hebben moeten vechten om samen te zijn. Beau is opgevoed als Jehova’s Getuige en mag van haar ouders niet omgaan met Bobbi, daarom is de start van hun relatie stroef en vol ups en downs. In het begin weten ze hun relatie geheim te houden en zien ze elkaar stiekem. Wanneer Beau’s ouders hier achter komen moet ze het contact met Bobbi verbreken. In de daaropvolgende periode loopt Beau een aantal keer weg van huis.

Met hulp van Bobbi’s ouders worden verschillende hulp-instanties ingeschakeld. Na een periode van rechtszaken, woont Beau nu doordeweeks bij haar nieuwe pleegouders en in het weekend is ze bij Bobbi. Ze is uitgesloten van het geloof, wat inhoudt dat ze geen contact meer mag hebben met mensen die nog wel in het geloof zitten. Hierdoor praat ze vrijwel nooit meer met haar ouders en broertje. Dat is moeilijk, maar ze leeft nu wel in vrijheid en kan haar eigen keuzes maken.

/Love is Lost interviews/Bobbi&Beau.jpg

Bobbi: Het was heel moeilijk om elkaar te zien, want Beau mocht eigenlijk niet met mij omgaan. Jehova Getuigen zeggen dat ik een werelds mens ben, omdat ik niet in het geloof zit. Ze proberen zo min mogelijk contact te hebben met mensen buiten het geloof.

Beau: Als je homoseksueel bent dan wordt dat geaccepteerd, maar je mag het niet praktiseren en je moet tegen je verlangens vechten. Er wordt van je verwacht dat je je hele leven alleen bent, en Jehova dient.

Bobbi: Ik weet niet hoe lang we elkaar alleen maar over de app spraken, maar op een gegeven moment had Beau met haar Jehova vrienden afgesproken, en toen had ze mij stiekem ook uitgenodigd. Dat was de eerste keer dat we elkaar zagen, en vanaf dat moment is het steeds serieuzer geworden. We moesten wel altijd stiekem afspreken, en vaak konden we elkaar maar een uurtje zien omdat Beau weer op tijd thuis moest zijn. We hebben het een paar maanden volgehouden op die manier, maar het voelde voor mij niet goed. Ik was wel heel verliefd, maar dat stiekeme gedoe is niet hoe ik ben opgevoed. Onze relatie was in het begin dus lastig en het ging veel aan en uit, omdat de situatie bij ons beide zorgde voor twijfels. Op een gegeven moment is het echt even uit geweest, omdat de ouders van Beau achter onze relatie waren gekomen.

Beau: Mijn vader had mijn telefoon afgepakt, en toen zag hij onze appjes aan elkaar. Zo is hij erachter gekomen. Ik moest Bobbi toen bellen, op de luidspreker, om te zeggen dat we niet samen konden zijn.

Bobbi: Ze heeft me toen de volgende dag nog wel stiekem teruggebeld om het uit te leggen, maar ik kon het gewoon niet meer op deze manier. Toen hebben we elkaar een paar weken helemaal niet gesproken. In het begin was het echt een achtbaan, een zware periode vol emoties en frustratie.

Beau: Toen ik een keer bij Bobbi ging eten heb ik met haar vader gesproken. Ik wilde er echt voor vechten om met Bobbi samen te zijn, maar durfde het niet face to face aan mijn ouders te vertellen. Toen ik op talenreis ging naar Spanje heb ik een brief voor ze achtergelaten.

Bobbi: Toen je weer thuis was deden ze alsof er niks aan de hand was.

Beau: Ik moest er zelf over beginnen en toen werd mijn vader heel boos. Daarna is het weglopen begonnen…

Bobbi: De eerste paar keer dat Beau wegliep kwam ze naar mij toe en hebben we veel met mijn ouders gepraat. Toch heeft mijn vader haar toen telkens weer terug naar huis gebracht, want zonder toestemming van haar ouders konden we haar niet hier houden. De laatste keer dat Beau was weggelopen wilde ze echt niet meer naar huis en toen heeft mijn vader jeugdzorg gebeld.

Beau: Zij zeiden dat ik niet naar huis moest gaan, en toen ben ik naar de familie van een klasgenootje gegaan, zij zijn nu ook mijn pleegouders. Er volgden veel gesprekken en rechtszaken.

Bobbi: Eigenlijk waren die rechtszaken nog het minst stressvolle moment. Helemaal in het begin gebeurde er gewoon niks, en moesten we afwachten en stiekem doen. Maar op een gegeven moment ging het balletje rollen en hadden we allemaal instanties achter ons staan. Beau is nu uitgesloten, als je wordt uitgesloten mag je met niemand contact hebben die in het geloof zit.

Beau: Dat gaat zelfs zover dat als je familie een kaart krijgt, dat jouw naam niet meer op die kaart staat, alsof je dood bent. Dat is wel heel moeilijk, maar je wordt er ook heel sterk van als je zoiets hebt meegemaakt.

Bobbi: Onze gevoelens waren gelukkig altijd sterker dan alles wat eromheen gebeurde. We hebben elkaar leren kennen in een hele heftige situatie waardoor we nooit echt de tijd en de ruimte hadden om verliefd te zijn. Nu kunnen we dat allemaal inhalen.